Wycieczka do Puław – warsztaty kulinarne

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie, gdzie powstały jej nowe warianty. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem (najczęściej jest to mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie oraz lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy. Ale największą frajdą jest przygotowanie pizzy własnoręcznie. I taką możliwość daje dzieciom pizzeria Da Grasso w Puławach, organizując warsztaty kulinarne.

My też skorzystaliśmy z tej oferty. 13 listopada 2025 r. wybraliśmy się do Puław, by sprawdzić swoje umiejętności kulinarne. W pizzerii przywitała nas przesympatyczna obsługa oraz robot o tymczasowym imieniu Kerfuś. Zaopatrzeni w fartuchy i czepki przystąpiliśmy do zrobienia ulubionych pizz. Czego tam nie było – salami, szynka, kukurydza, pieczarki, ananasy, papryka, cebula, oliwki, zioła. Jak się okazało, zadanie nie było takie łatwe – uformowanie krążka z ciasta wymagało od nas wielkiego wysiłku. Niejednemu z nas musiała pomóc pracownica pizzerii. Ale udało się. Zrobione własnoręcznie pizze smakowały wyśmienicie.